fbpx

Wil jij jouw klachten verminderen? Dan is dit waar je op moet letten!

Wil jij jouw klachten verminderen? Dan is dit waar je op moet letten!

Terwijl we dagelijks druk bezig zijn te communiceren met de buitenwereld, vergeten we vaak onszelf. We verliezen ons soms uren achter elkaar in onze telefoons en laptops. Dit is niet meer dan normaal geworden, maar het zorgt er ook voor dat we te maken krijgen met klachten die we niet eerder hadden. Deze merken we vaak op als het te laat is en het lichaam gebreken gaat vertonen. Deze technologische ontwikkelingen kunnen we niet tegengaan, noch onszelf ervan distantieren. Wat we wel kunnen doen is het creeren van een grotere bewustwording, zodat klachten terug gedrongen kunnen worden. Wil jij jouw lichamelijke of psychische klachten verminderen? Dan is dit waar je op moet letten! 

Het begint bij bewustwording
Een goede houding is uiterst belangrijk om te hebben en te behouden; op deze manier wordt het lichaam het minst belast en voorkomen we dat we onnodig veel spierspanning opslaan.

Lees jij dit bericht op je telefoon of achter de laptop? Dan is de kans dat je in een belastende houding zit of staat groot. Wanneer je neerkijkt op je telefoon komt er namelijk een kracht van 26 kilo op je ruggengraat te hangen, blijkt uit onderzoek. Volgens het onderzoek buigen de meeste mensen zo’n twee tot drie uur per dag over hun telefoon, terwijl deze houding zeer belastend is nek en schouders.

Bij een rechte lichaamshouding tilt je ruggengraat enkel het gewicht van je hoofd: circa 5 kilo. Het naar voren buigen van je hoofd, zorgt voor extra gewicht aan je ruggengraat. Wanneer je hoofd 15 graden naar voren is gekanteld, staat dat gelijk aan een gewicht van 12 kilo. Een hoek van 30 graden is gelijk aan achttien kilo. 45 graden is gelijk aan 22 kilo en 60 graden zou een kracht van 26 kilo zijn. Dat zijn 26 pakken suiker (van een kilo) of 26 liter water. Of een enorm grote karper van 26 KG.

Een verkeerde houding kan niet alleen resulteren in pijn in de onderrug, nek en schouders, maar ook in klachten als hoofdpijn, darmproblemen en RSI-achtige klachten in de armen en handen. Het zorgt voor extra spanning op je spieren, pezen en ligamenten, waardoor het lichaam niet goed kan functioneren en het zelfherstellende vermogen wordt afgeremd. Extra zorg en bewustwording kan dus helemaal geen kwaad.

Een juiste houding
Maar wat is een juiste houding, zodat het lichaam zo min mogelijk belast wordt? Hiervoor is het belangrijk dat je weet dat ons hoofd altijd waterpas wilt staan. Zowel horizontaal als verticaal. Dit betekent dat iedere kanteling in onze heupen ervoor zorgt dat onze rug – en nekspieren hierop moeten reageren.

Een juiste houding begint bij het behouden van de holling in de onderrug met behulp van het aanspannen van de buikspieren. Tijdens het zitten is het belangrijk om op de ‘Ischial Tuberosities’ oftewel je zitbotjes te zitten. Wanneer we bijvoorbeeld met de benen over elkaar zitten, zal de ene heup hoger zijn dan de ander. Deze kanteling zorgt ervoor dat de wervelkolom mee beweegt. Omdat het hoofd waterpas wil zijn, zullen de spieren aan de kant van de kanteling zich aanspannen ter compensatie. Deze spieren bevinden zich langs de wervelkolom. We zijn het meest beweeglijk in onze onderrug en nek. Hier vangen we dus ook de meeste “klappen” op.

Let er dus op dat de holling in de onderrug behouden wordt en dat de heupen in dezelfde lijn van elkaar zijn. Op deze manier staan de schouders boven de heupen en wordt ook het hoofd en de nek het minst belast. Waarschijnlijk zal dit betekenen dat je de positie van je laptop of computer moet aanpassen. Zorg ervoor dat het scherm op ooghoogte wordt geplaatst, zodat een kanteling in de nek wordt voorkomen.

Je zult merken dat zitten in deze rechte houding in het begin wat moeite kost, omdat het lichaam niet gewend is om rechtop te zitten. Maar believe me, dit went snel genoeg.

Hetzelfde geldt voor een staande houding. Belangrijk is dat de holling in de onderrug wordt behouden, de buik iets aangespannen wordt, dat de heupen in dezelfde lijn zijn van elkaar en de schouders boven de heupen worden geplaatst. Houd je oren in dezelfde lijn als de nek. Hoe raar dit er misschien ook uitziet. Dit betekent namelijk ook dat je je telefoon of tablet precies voor je gezicht moet houden tijdens gebruik wat nogal ongebruikelijk is, maar het voorkomt in ieder geval wel pijnlijke nekspieren.

Zoek de balans
Nu betekent dit niet dat we 24/7 op onze houding hoeven te letten. Dat kan niet en moet je ook niet willen. Ik vind het immers ook heerlijk om op mn racefietsje door de stad te racen. Maar iets meer alertheid kan geen kwaad. Helemaal wanneer je geteisterd wordt door rug, nek en schouderklachten.

Het hele leven draait om balans en bewust kiezen ergens voor.

Weet dat wanneer je, net zoals ik, een verkeerde houding aanneemt tijdens het fietsen, je extra op je houding kunt letten tijdens andere momenten. Zo wordt het lichaam niet continu belast en krijgt het ook af en toe de kans om te ontspannen en te helen.

Al eerder schreef ik over het leren luisteren naar de signalen van het lichaam. Pijn is een serieus signaal wat het lichaam gebruikt om duidelijk te maken dat er een bepaalde grens is overschreden. Neem deze signalen serieus.

Wat kan Body Stress Release doen?
Tot slot, is BSR heilzaam voor het oplossen van deze klachten en het loslaten van vastgezette spierspanning. Ook kan ik je meer vertellen over wat nu precies een juiste houding is en hoe je het lichaam het minst belast tijdens het zitten, staan, liggen, sporten of tillen. Mocht je meer informatie hierover willen of een afpraak maken om jouw lichaam te ontdoen van de vastgezette spierspanning dan ben je meer dan welkom.

Denise – Body Stress Release

Lees ook: Van oermens naar blogger – Het begin van RSI-klachten? & Een knuffel tegen stress!