fbpx

Recept: Heel veel zin in zoet? Eet pompoen!

Recept: Heel veel zin in zoet? Eet pompoen!

De traditionele Chinese Gezondsheidsleer linkt onze organen aan 5 elementen: aarde, metaal, hout, vuur en water. Als je een onbedwingbare trek in zoet hebt kan het zijn dat het element aarde in jouw lichaam uit balans is. Ook gebrek aan focus en sombere gevoelens kunnen een verstoring in de organen aangeven. Om het evenwicht te herstellen kun je, naast je wekelijkse yoga sessie, ook meer aarde producten toevoegen aan je voeding. Denk aan: pompoen, pastinaak, wortel, sesamzaadjes en eieren.

Pompoen-gierstsalade met zwarte bonen

Ingrediënten voor 1 grote schaal salade

– 200 gr gierst

– 1 blik zwarte bonen (een nacht geweekt in water, afgespoeld & tussen de 75 en 90 min gekookt of uit glazen pot, goed afgespoeld)

– 1 courgette

– 1 middelgrote pompoen

– 1 avocado

– 1 rode ui

– 2 el gedroogde rozemarijn

– 1 handje krulpeterselie

– 4 el amandelschaafsel

– 1 el kokosolie

Ingrediënten dressing

– 3 el extra vergine olijfolie

– 2 el appelazijn

– 1 el ahornsiroop

– 1 tl paprikapoeder

– Peper & zout, naar smaak

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de pompoen in vieren. Snijd elk stuk vervolgens twee keer doormidden zodat je smalle parten krijgt. Smelt de kokosolie (kokosolie wordt pas vloeibaar boven een temperatuur van 25 graden) en druppel de olie over de parten pompoen. Snijd de courgette in kleine blokjes en snipper de ui fijn. Verdeel de courgette, ui, rozemarijn en zout over de pompoen en schep even door. Rooster ongeveer 40 minuten in de oven en kook ondertussen de gierst.
  3. Breng 400 ml water aan de kook. Voeg de gierst toe , zet het vuur lager en doe de deksel op de pan. Laat de gierst mooi droog koken (dit duurt ongeveer 20 minuten). Haal van het vuur en laat even afkoelen.
  4. Snijd de avocado in plakken en hak de peterselie fijn, houd wat achter voor de garnering. Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een pan zonder boter of olie, dit duurt een paar minuten – blijf erbij, want dit kan heel hard gaan!
  5. Maak de dressing: doe alle ingrediënten simpelweg in een kommetje en roer tot er een egale dressing ontstaat.
  6. Nu is het een kwestie van alles combineren: schep de gierst in een mooie schaal, voeg de zwarte bonen en de verse peterselie toe en schep door. Verdeel de dressing over de salade en voeg de geroosterde pompoen, courgette & ui toe. Maak af met de plakken avocado, geroosterde amandel, extra peterselie en eventueel peper en zout. En geniet!

Dit recept is van mijn vriendin Simone, op haar blog Happy By Nature vind je meer gezonde inspiratie!

Hanneke

Volg Hanneke op Instagram via @peetershannekeOp 27 november kun je de Extended Yin Class van Hanneke en Asha volgen, het thema is “It’s good to be me”. Opgeven kan nog!