fbpx

Gestresst? Met deze korte meditatie kom je er snel bovenop!

3-minuten ademruimte

Gestresst? Met deze korte meditatie kom je er snel bovenop!

Misschien heb jij ook wel van die dagen waarop je enorm geprikkeld bent. Zelfs het geluid van het verkeer is dan al te veel. Het is soms ook moeilijk om je af te sluiten. De drukte van de stad en het dagelijks leven nemen je al gauw mee op sleeptouw. Wat je ook doet en waar je ook bent, er zullen altijd dingen gebeuren waar je geen invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt, is jouw reactie op deze gebeurtenissen.

Mediteren om tot rust te komen

Als je een stressvol moment ervaart, kan het helpen om even te gaan mediteren om tot rust te komen. Simpelweg je ademhaling volgen is fijne manier om niet meteen een (innerlijke) reactie of oordeel te geven. Omdat we vaak midden op de dag meestal geen tijd hebben om een uur te mediteren, is er een korte meditatie in het leven geroepen door Jon Kabat Zinn genaamd de 3-minute breathing space of 3-minuten ademruimte.

De 3-minuten ademruimte is vanuit de Mindfulness inmiddels een bekende meditatie en met reden! Door de korte duur van de meditatie is het eigenlijk altijd mogelijk om deze in te bouwen in je dag. Het is wel belangrijk om een stille ruimte op te zoeken of bijvoorbeeld naar buiten te gaan. Als je je comfortabel voelt om achter je bureau even je ogen te sluiten, kan dat natuurlijk ook. Het voordeel van naar een andere ruimte gaan is wel dat je letterlijk tijd en ruimte voor jezelf neemt, wat je lichaam en geest als zorg voor jezelf kunnen ervaren en dat is het halve werk.

Neem 3-minuten ademruimte

De ademruimte is stapsgewijs opgebouwd om bij jezelf na te gaan hoe het op dit moment met je gaat en om van een doe-modus in een zijns-modus terecht te komen. De stappen zijn als volgt:

Stap 1 – Het innerlijk weerbericht (1 min)

Ga bij jezelf na hoe je je nu voelt, alsof je een innerlijk weerbericht leest. Welke emoties zijn er? Welke gedachten gaan er door je heen? Je hoeft deze verder niet te analyseren; je hoeft ze alleen maar op te merken. Hetzelfde doe je voor fysieke sensaties. Hoe voelt je lichaam op dit moment? In zijn/haar geheel en op specifieke plaatsen? Merk het allemaal op, zonder daar meteen iets van te vinden.

Stap 2 – De ademhaling (1 min)

Breng je aandacht bij je ademhaling. Voel elke inademing en elke uitademing, in je buik, je borstkas en rondom je neusgaten. Telkens als je afgeleid raakt door denken, breng je je aandacht vriendelijk weer terug naar je adem.

Stap 3 – Breid je aandacht uit (1 min)

Misschien zijn er nog andere plekken in je lichaam waar je je ademhaling kan voelen, of voel je dat je hele lichaam ademt. Hoe voelt je lichaam nu? Scan je lichaam voor fysieke sensaties, aan de oppervlakte op je huid en van binnenuit je lichaam. Probeer de ademhaling en de fysieke sensaties tegelijkertijd te volgen.

Met deze techniek creëer je ruimte en een moment van thuiskomen bij jezelf en aankomen in dit moment. Het lichaam en de adem zijn altijd in het hier en nu. Als je dagelijks een adempauze neemt, zal je binnen een paar weken verschil merken in hoe je je voelt en hoe je op situaties reageert.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Mindfulness? Schrijf je in voor een van onze cursussen of kom eens naar een Yin & Mindfulness yogales!

Bekijk het rooster hier: https://blue-birds.nl/yogalessen-amsterdam-oost-west-het-rooster/