fbpx

5 tips voor hardlopers

5 tips voor hardlopers

5 tips voor hardlopers

Het is volop lente, de sportscholen zijn dicht, dus wandelen en hardlopen zijn hét moment om even naar buiten te gaan (en dan het liefst alleen natuurlijk).

En dat snap ik helemaal! Hardlopen is voor mij al jaren een vorm van meditatie (toen ik dit tegen een Boeddhistisch geleerde vertelde begon hij te lachen en zei dat ik na dat rondje alsnog een uur moest mediteren) waarbij ik mijn gedachten vaak even op een rijtje kan zetten en in het moment kan zijn. Het is een sport voor iedereen en ik heb afgelopen weken in de parken van alles voorbij zien komen. Soms werd ik er blij van, maar soms ook niet… Het is een blessuregevoelige sport en ook al zal je dat op korte termijn misschien niet merken, als je bepaalde dingen niet goed voorbereid of uitvoert is de kans op blessures zeker aanwezig. Dus daarom onderaan deze blog een aantal tips.

Handige hardloop links

Maar eerst nog een aantal handige links!

Soms krijg ik de vraag welke sporten je goed kun combineren met hardlopen? Naast regelmatig Yoga, is Pilates en Krachttraining echt een aanrader! Zorg dat je je vooral focust op je spieren tussen je knieën en je borst (je core dus!), want daar komt alle belasting op.

Ik heb een speciale Pilates les online gezet die je kan doen nèt voor een training of gedurende de week. De Pilatesles voor hardlopers vind je hier:

 

Wil je je wat meer verdiepen in ademhaling, hartslagzones en trainingsschema’s voor 10, 21 en 42km? Kijk dan eens op sportrusten.nl. Met deze methode liep ik in 2018 een marathon 3 minuten sneller dan met een klassiek schema.

Heb je al een blessure of wil je je lichaam optimaliseren voor een wedstrijd? Ga dan eens langs bij Bram van Osteo.center. Hij heeft veel ervaring met (top)sporters en heeft mij enorm geholpen om mijn lichaam beter te leren kennen en mijn prestaties te optimaliseren.

5 tips voor hardlopers

En dan mijn TIPS voor ieder niveau.

  1. Hou niets in je hand (water of telefoon). Hiermee breng je de natuurlijke armzwaai en rotatie van je bovenlichaam uit de flow, wat kan leiden tot allerlei blessures (van enkel tot schouder).

 

  1. Drinken tijdens je training is niet nodig (pas als je langer dan 70-90 minuten gaat rennen), drink goed vooraf en achteraf en probeer zoveel mogelijk door je neus te ademen om een droge mond te voorkomen.

 

  1. Zorg voor goede sportkleding! Dit hoeven helemaal geen dure merken te zijn, maar wel stof dat ademt! Soms zie ik mensen in dikke katoenen joggingbroeken hardlopen. De warmte raak je dan totaal niet kwijt.

 

  1. Daarmee samenhangend, zorg ook voor goede schoenen. Ga niet voor een bepaald model of hip kleurtje, maar voor wat bij jouw lichaam past! Bij vrijwel alle hardloopwinkels doen ze een gratis loopanalyse en daar komt echt niet altijd de duurste uit. En je kan altijd zeggen dat je er nog even over na wil denken en kijk je of je die schoenen ergens anders goedkoper kan vinden, maar dan weet je in ieder geval je maat en wat bij jou past. (ps. Wist je dat 80% van de lopers te kleine schoenen heeft?!)

 

  1. Probeer eens zonder muziek te lopen. In het begin is het even wennen, maar daarna kun je niet meer mét! Luister vooral ook naar je eigen ademhaling, welke veel informatie geeft over je fysieke situatie op dat moment!

Stay safe, stay fit en laat het weten als je vragen hebt!

Deze blog is geschreven door Aniek Bengevoord.