fbpx

3 redenen waarom je emotioneel wordt in de yoga

In dit artikel bespreken we 3 redenen waarom je emotioneel wordt in de yogales

3 redenen waarom je emotioneel wordt in de yoga

Denk je in: je bent naar de yogales gekomen, omdat je behoefte hebt aan wat lichaamsbeweging en ontspanning. Je bent lekker bezig met je les en na de zonnegroeten geeft de docent je een momentje van rust in Child’s Pose (Balasana). Terwijl je tot jezelf komt, beginnen ineens de tranen over je wangen te rollen en je denkt “hellup, wat gebeurt er?!”. Omdat dit nog wel eens kan gebeuren, hebben we de drie belangrijkste redenen waarom je emotioneel kunt worden tijdens een yogales, voor je op een rijtje gezet.

1. Emotionele blokkades worden opgeheven

Als je weleens emotioneel bent geworden tijdens een yogales, dan is het in ieder geval goed om te weten dat heel normaal is. Yoga is ontwikkeld om (emotionele) blokkades in het lichaam en de geest op te lossen. De houdingen die we doen tijdens een yogales zijn ervoor bedoeld om deze blokkades op te heffen, zodat je op spiritueel gebied kunt groeien.

De yogahoudingen zorgen ervoor dat bepaalde delen van het lichaam worden opgerekt. Denk aan je borstgebied (hart), heupen, rug. In deze delen kunnen onverwerkte emoties en issues zijn opgeslagen die vrijkomen tijdens of na een yogales. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaar dat lichaamsbeoefening ook een uitwerking kan hebben op je emotionele toestand.

2. Emotionele blokkades worden opgeheven Het gevoel van verbinding met jezelf en anderen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat aanraking ervoor zorgt dat de hersenen een stofje aanmaken dat ervoor zorgt dat we ons blij voelen. Dit stofje heet oxytocine en wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.

Tijdens de yogales kan het zijn dat je door je yogadocent wordt gecorrigeerd in een houding. Op het moment dat je in een meditatieve flow zit, staan al je zintuigen open. Hierdoor kun je intens ervaren wat er op dat moment gaande is.

Door een corrigerende aanraking van je yogadocent, kan het zijn dat de aanmaak van oxytocine extra “hard” binnenkomt. Hierdoor kan je een overweldigend gevoel van verbinding met jezelf en anderen ervaren. En dat kan weer emoties oproepen.

3. Onbewuste emoties komen op de oppervlakte

Doordat je tijdens je yoga practice focust op je ademhaling, vergroot je je concentratie en breng je je gedachten tot stilstand. Doordat je geest niet meer bezig is met de dingen van alle dag, kan het gebeuren dat onbewuste zorgen en emoties op komen borrelen.

Je diepere bewustzijn heeft nu de ruimte om issues die onbewust op de achtergrond speelden, naar boven te halen. Door je yoga beoefening krijgt je geest de ruimte om deze issues te verwerken. Het gevolg hiervan kan zijn dat een vreemde mix aan gevoelens en emoties opspelen.

Dit kan als onprettig kan worden ervaren, maar dit is juist iets goed. Het geeft je namelijk de ruimte en het inzicht om aan de slag te gaan met de emoties en issues die ook een dringende behoefte hebben aan aandacht.

Heel normaal!

Weet in ieder geval dat het dus heel normaal is als je tijdens of na een les emoties ervaart. Laat je er ook vooral niet door afschrikken. Als je tijdens of na je yogales emoties ervaart, dan ben je dus eigenlijk op de goede weg. En dat is alleen maar positief!