fbpx

Nee dankje! 5 tips om voedingsprikkels te weerstaan

Nee dankje! 5 tips om voedingsprikkels te weerstaan

Ben jij ook een sociale eter? En baal je daar soms van? Laura (voedingscoach Loka Voeding) geeft je vijf praktische tips om hiermee om te gaan. De belangrijkste: zeg nee, ook al meen je het niet.

 We zijn vaak al van jongs af aan gewend te gaan eten bij frustratie, verdriet of verveling. Dan grijpen we vooral naar comfort food; producten met veel suiker, vet en zout. Maar eten hoort er ook bij als er iets te vieren valt. Je bent jarig? Taart! Nieuwe baan? Champagne! Het is vrijdag? Wijn! En kaasstengels! Je kent het wel.

Sociale eter

Kun jij op zulke momenten geen nee zeggen, ook al had je het nog zo voorgenomen? Dan ben je misschien ook wel een ‘externe eter’, oftewel een eter in sociale situaties. Genieten van lekker eten is natuurlijk megabelangrijk. Maar alleen als je daar écht voor kiest. Het wordt minder fijn wanneer je eigen gedrag je tegen gaat staan, je broeken niet meer passen of als je darmen steeds op hol slaan van die pizza’s en biertjes.

Neee!

Maar wat doe je eraan? Daar is helaas geen pasklaar antwoord op. Onlangs rondde ik de bijscholing ‘Emotie-eten’ af. Eentje die al een tijd op mijn lijstje stond, omdat veel van mijn cliënten hiermee worstelen (en zelf ben ik er ook niet onbekend mee.) Emotie-eten, en daar valt extern eten dus ook onder, heeft vaak te maken met patronen van vroeger. Die moet je kunnen doorbreken en dat heeft tijd en inzet nodig. Daarnaast kun je met hele praktische leefregels al een eind komen om externe prikkels te weerstaan. Ik geef je een paar tips:

  1. Kies een goed moment om je boodschappen te doen. Ga dus niet met honger naar de supermarkt. Je komt gegarandeerd terug met andere dingen dan je had bedacht.
  2. Maak ook een lijstje! Het liefst voor meerdere dagen. Scheelt ook weer tijd.
  3. Reis je veel voor je werk of studie? Koop vanaf nu niets meer onderweg. Gewoon niet doen. Neem iets mee van huis als je van tevoren al weet dat je trek gaat krijgen.
  4. Maak je verleidingen minder zichtbaar. Zet die snacks achter in de (koel)kast. Gebruik geen doorzichtige potten voor koek of snoep. Zet ook de koektrommel op je werk uit het zicht, je collega’s zullen je dankbaar zijn.
  5. Krijg je wat lekkers aangeboden? Zeg standaard ‘Nee dankje!’ en denk er verder niet teveel over na. Even slikken, maar hou dit drie weken vol en je zult zien dat je straks veel bewustere keuzes maakt.

Meer doen?

Laura (Loka Voeding) is voedingscoach en (BGN-)gewichtsconsulent en geeft persoonlijk advies bij Bluebirds. Consulten kun je vaak vergoed krijgen in je aanvullende verzekering. Kom langs voor een gratis kennismakingsgesprek!